Resum dels millors llibres de marketing branding i publicitat… i alguna cosa més

En aquesta entrada presento alguns dels llibres que crec que més valor aporten a tota persona interessada en ampliar coneixements de màrquetingbranding i publicitat. Aquesta llista, que és dinàmica i pensada per ser ampliada, pretén explicar d’una manera clara i concreta els principals motius pels que val la pena llegir algun d’aquests llibres (o tots).

Veuràs que detallo les idees generals i la temàtica de cada llibre, així com algunes de les meves impressions al respecte. Redacto aquesta llista amb un interès exclusivament divulgatiu. Després d’haver llegit i consultat aquestes obres durant els meus estudis, em sembla bé rendir-los un petit homenatge. L’ordre dels llibres escollits respòn al meu propi criteri i té la finalitat de despertar la curiositat de la persona lectora.

 

Personal MBA (Josh Kaufman)

Tema principal: 

Resum de les diverses àrees que intervenen en els negocis. Conté consells sobre organització personal, professional, gestió de negocis i estructures de costos i finances.

Aquest llibre t’agradarà si: 

Estudies Ciències Econòmiques, ADE, Màrqueting, Publicitat i Relacions Públiques o Turisme. Autor amb vasta experiència. Lectura molt completa i transversal. Una cosa està clara: un MBA és un MBA. Tot i això, aquest llibre desenvolupa conceptes d’una manera molt clara i amb explicacions ben fonamentades. Parts de l’obra molt ben dividides.

Ideal per a: 

Estudiants, graduats, professionals júniors i sèniors. Totes les persones que vulguin veure i entendre els negocis des d’un punt de vistaprofessional i que vulguin millorar les seves competències en termes de gestió i optimització d’esforços i temps. De les millors obres. En general, obra molt recomanable per entendre els fonaments d’un MBA i els pilars de la gestió empresarial.

 

Les 22 lleis immutables del màrqueting (Jack Trout & Al Ries)

Tema principal:

Idees sobre gestió del màrqueting i de marca que no caduquen i que són aplicables a cada negoci. Molt ben explicat i lectura molt dinàmica i entenedora. Segur que quan el llegeixis entendràs el perquè de les accions de comunicació de moltes marques que formen part del teu dia a dia.

Aquest llibre t’agradarà si:

Vols veure com s’apliquen les lleis del màrqueting d’una manera clara i pràctica. Lectura molt fàcil i explicat amb gràcia i subtilesa. La lectura del llibre no és lineal.

Ideal per a:

Estudiants, ja siguin de 1r curs del grau en Publicitat i Relacions Públiques, Màrqueting o Turisme, fins a persones que vulguin entendre la gestió del màrqueting d’una manera clara, dinàmica i audaç. De les millors lectures. Molt recomanable.

 

El libro rojo de la Publicidad (Lluís Bassat)

Tema principal: 

Publicitat ben explicada, molt ben explicada. La lectura d’aquest llibre és molt entenedora, agradable i útil. El llibre permet entendre quins són els mecanismes que intervenen en l’ecosistema de la publicitat i quines consideracions caldria tenir en compte en el desenvolupament d’una campanya. Obra molt recomanable. Dels millors de la llista.

Ideal per a:

Tot tipus de persona interessada a entendre en què consisteix la publicitat, quins aspectes cal tenir en compte en la creació publicitària i com desenvolupar campanyes atractives per als clients. Sense cap dubte, obra de referència.

 

Diseño de marcas (Alina Wheeler)

Tema principal:

Tècniques i processos explicats pas a pas per a la creació, gestió i remodelació de marques. Molt pràctic, visual, dinàmic i entenedor.

Aquest llibre t’agradarà si: 

Vols entendre com funcionen les marques, què les defineix, com es creen i de quina manera es poden gestionarmarques de forma pràctica i professional. Llibre amb un clar enfocament pràctic. Llibre molt visual i transversal.

Ideal per a:

Estudiants, graduats, persones emprenedores, responsables de botigues, museus, institucions, empreses d’assegurances, negocis, escoles, sector hoteler,… És aplicable en tots, sí, en TOTS, els àmbits. En resum, lectura molt bona i recomanable per entendre com funcionen les marques i com pot potenciar-se’n la diferenciació.

 

“Don’t make me think” (Steve Krug)

Tema principal:

Usabilitat web. Com haurien de ser els llocs web per aconseguir que l’experiència d’usuari (UX) sigui positiva. Algun cop t’has preguntat: per què estic navegant tant de temps en un lloc web? Aquest llibre segurament et resoldrà aquests dubtes…

Aquest llibre t’agradarà si: 

Vols començar un projecte web, gestiones una web o t’interessa saber com és que hi ha webs que t’agraden molt i altres que són un desastre. Exemples teòrics i pràctics molt ben integrats i entenedors.

Ideal per a:

Llibre transversal. Especialment per a persones que tinguin un lloc web i vulguin entendre com articular i estructurar-ne el contingut.

 

“Modelos de negocio” (Alexander Osterwalder)

Tema principal: 

Plantejament de negocis. Identifica els componentsessencials que comparteixen tots els negocis i explica les parts necessàries per desenvolupar negocis pas a pas i d’una manera bastant esquemàtica.

Aquest llibre t’agradarà si:

Vols despertar la persona emprenedora que portes dins. Llibre visual i molt ben explicat. Contingut aplicable.

Ideal per a:

Llibre transversal. Persones que vulguin començar un projecte, tinguin una idea de negoci, però no encara saben com desenvolupar-la o portar-la a terme. Lectura lleugera.

 

Màrqueting electrònic per al turisme cultural (Montserrat Peñarroya)

Tema principal: 

Fonaments de màrqueting digital. Explicat amb un llenguatge molt entenedor i basat en l’experiència empresarial de l’autora. Amb exemples reals.

Aquest llibre t’agradarà si:

Vols entendre els fonaments del màrqueting digital explicats pas a pas i en menys de 200 pàgines. L’obra és de 2010. Evidentement, hi ha hagut canvis significatius en l’ecosistema digital. No obstant, serveix com a document introductori per a persones interessades en entendre els pilars del màrqueting digital sense gaire complicacions. Sabem que a internet hi ha molt de soroll sobre màrqueting digital, tendències, novetats,… El millor d’aquest llibre és que aporta una pauta per entendre les idees claus del màrqueting digital, per posteriorment, continuar investigant en les àrees que més t’interessin. L’autora imparteix docència en estudis de postgrau i també és ponent en les àrees de màrqueting digital, desenvolupament de negoci i marca personal. Les seves sessions són molt bones.

Ideal per a:

Estudiants de Publicitat i Relacions Públiques, Turisme, Màrqueting, i gestors d’entitats culturals. També per a professionals en actiu i persones interessades en conèixer el màrqueting digital a partir d’un nivell introductori.

 

“Google Analytics. Mide y Vencerás” (Iñaki Gorostiza, Asier Barainca)

Tema principal: 

Fonaments d’Analítica Digital. Avís: un cop entenguis els fonaments de l’analítica digital, veuràs KPI’s arreu i veuràs que tot es pot mesurar.

Aquest llibre t’agradarà si:

Vols saber què és l’analítica web, en què consisteix, què es mesura, per a què i com s’aplica pas a pas. Molt ben explicat i detallat. Ideal per a: qualsevol persona interessada en entendre què és l’analítica web, per a què serveix i el valor de les dades, principalment d’un projecte web.

Ideal per a:

Persones emprenedores que gestionin un lloc web i persones amb ganes de conèixer els principis de l’analítica web.

 

“Tapas de Publicidad“ (Eva Santana)

Tema principal: 

Publicitat, tradicional i online, explicada amb exemples. Aquesta obra explica els fonaments de la Publicitat d’una manera moltvisual i entenedora. Dels millors llibres de la lista.

Aquest llibre t’agradarà si:

T’estàs plantejant estudiar la carrera de Publicitat i Relacions Públiques o ets estudiant d’ADE o Econòmiques i t’interessa entendre aspectes relacionats amb la gestió publicitària.

Ideal per a:

Estudiants i persones amb ments curioses. Recomanable per a persones que sempre han pensat: “m’hauria agradat estudiar Publicitat i RP”. Evidentment, el llibre és el llibre i la carrera és la carrera. No obstant això, el contingut està explicat d’una manera molt visual, àgil i atractiva. De ben segur que compleix amb les teves expectatives.

 

“Buyology” (Martin Lindstrom)

Tema principal:

Com el cervell intervé en les decisions de consum. El llibre fusiona les disciplines de la publicitat, el màrqueting i la neurociència d’una manera dinàmica i amb casos reals.

Aquest llibre t’agradarà si:

Vols conèixer les “veritats ocultes” del consum i voldries entendre en quina mesura les decisions de les marques i els supermercats actuen sobre nosaltres. ç

Ideal per a:

Persones amb curiositat i ganes d’entendre pautes de comportament i consum. Molt adequat per a estudiants del grau en Publicitat i Relacions Públiques, Màrqueting, Turisme, Economia, ADE i Psicologia. Llibre molt transversal i entenedor.

 

“100 cosas (más) sobre la gente que cada diseñador necesita saber” (Susan Weinschenk)

Tema principal: 

Com es comporten els usuaris i com crear productes i serveis pensats per satisfer les seves necessitats.

Aquest llibre t’agradarà si:

Vols saber com el disseny i les interfícies poden simplificar la vida de les persones. Llibre interessant en general. Es pot llegir de manera no lineal.

Ideal per a:

Persones que vulguin saber com millorar l’atenció al client, persones que treballin en equip i dissenyadors de productes. Obra ideal per a totes les persones que vulguin millorar la forma de prestar serveis. Molt interessant per a dissenyadors gràfics i desenvolupadors.

 

“Cuando todos hacen ZIG, tú haz ZAG” (Marty Neumeier)

Tema principal: 

Gestió de marques per poder destacar entre els competidors.

Aquest llibre t’agradarà si:

Vols entendre com reforçar el valor de la teva marca i incrementar les diferències amb les teves empresescompetidores. El llibre tracta de la generació de valor a partir de les interaccions amb clients i usuaris.

Ideal per a:

Persones que tinguin un negoci o vulguin entendre com gestionar la seva marca personal.

 

Obres per guanyar més cultura visual en general:

Cromorama (Riccardo Falcianelli)

Tema principal: 

Com el color intervé en la construcció de la nostra societat i cultura.

Aquest llibre t’agradarà si: 

Tens curiositat per entendre components culturals, socials i implicacions històriques del color. Aprendràs coses noves de ben segur. Llibre molt visual i amb moltes referències interessants. Apte per a joves, adults i sèniors.

Ideal per a: 

Qualsevol persona amb ganes de tenir más cultura visual i background sobre els fets que conformen les nostres preferències, hàbitsde consum i costums.

 

Obres per ser una persona amb més auto-crítica:

Nudge “Una petita empenta” (Richard H. Thaler i Cass R. Sunstein)

Tema principal: 

Com prendre decisions òptimes i que no comprometin el benestar a curt, mig i llarg termini. Construcció de rutines i hàbitspositius.

Aquest llibre t’agradarà si:

Vols millorar la teva eficàcia personal d’una manera conscient.

Ideal per a:

Totes les persones que vulguin conèixer alguns trucs per prendre millors decisions.

 

¿Realmente lo necesitas? (Pierre-Yves McSween)

Tema principal: 

Com decidir millor i prendre decisions de consum coherents i que no comprometin la teva economia.

Aquest llibre t’agradarà si:

Vols despertar el teu sentitcrític. Serveix per qüestionar el teu marcmental sobre: consum, marques i esquema de necessitats i prioritats.

Ideal per a:

Qualsevol persona que vulgui entendre el consum des d’una perspectiva racional.

 

És necessari llegir per ser redactor de continguts?

Com a comunicadorredactor freelance és important saber expressar-se per poder crear textos que ajudin els meus clients. A més, llegir ajudaexpandir els horitzonts. Com deus saber, redacto continguts per tal que els meus clients puguin incrementar el valor de les seves empreses i serveis.

Si tens alguna proposta per afegir en aquesta llista de llibres sobre màrqueting, brànding i publicitat, et llegeixo als comentaris.

Fins aviat,

Salutacions,
Jordi Serra

Click to access the login or register cheese